Menu
Menu

Mire buknak a milleniálok?


Írta:
Kovács Levente

vice.com

Youtube:
@vice

Instagram:
@vice

Cover:
Vice.com

A generációváltás hatására, a régi bevett módszerekkel egyre kevésbe tudjuk megszólítani a fiatalokat. Így ezek erőltetése helyett, érdemes inkább megismerni ennek a korosztálynak az érdeklődését, vágyait, félelmeit, és olyan tartalmat gyártani, ami ezekre reflektál. Emellett fontos megtalálni azt a csatornát, amin keresztül elérjük a milleniálokat.

Youtube.com/VICE News

Youtube.com/VICE News

Könnyű lenne egy legyintéssel elintézni, hogy a mai fiatalokat nem érdeklik a hírek. De ez nem igaz, sőt butának lenni kifejezetten gáznak számít manapság. Egyszerűen a milleniálokat* más témákkal és más platformokon lehet elérni, mint az előző generációkat.

*Milleniálok alatt az 1980 és 1999 között született korcsoportot értjük. Ez a generáció otthonosan használja a különféle digitális technológiákat, és egészen más médiafogyasztási szokásaik vannak az előző generációkhoz képest.

Shane Smith | flickr.com/TechCrunch

Shane Smith, a Vice alapítója nagyon ráérzett, hogy mire számít ez a korcsoport egy 21. századi médiumtól. Shane nem titkolt célja volt egy olyan fiatalokat célzó médium létrehozása, ami egyszerre tájékoztat és szórakoztat. A stratégia bejött, és sikerült egy olyan kultikus brandet felépítenie, amilyen az MTV volt a 80-as, 90-s években – ezt pedig a hirdetők is nagyra értékelik.

A Vice Brooklyn-i főhadiszállása | uhurucontract.com

A Vice Brooklyn-i főhadiszállása | uhurucontract.com

A Vice-nál kezdettől fogva a videós anyagokra helyeztek hangsúlyt. A 18-35 közötti célközönség figyelmét olyan témákat ragadják meg, amiket a média „öreg motorosai” nagy ívben elkerülnek – legyen szó az orosz oligarchák életviteléről, vagy éppen az anális szexről. Ráadásul elég mélyen belemásznak egy-egy témába, gyakoriak a kifejezetten terjedelmes videók. Néhány példa a Vice legnézettebb videói közül:

Slutever: Elkészíteni az első férfi szex bábut (35+ millió megtekintés!)

A világ legijesztőbb kábítószere

Öngyilkosok erdeje Japánban

Egy nap egy orosz oligarchával

Szibéria Jézus Krisztusa

A szokatlan, sőt kifejezetten extrém témaválasztás exkluzivitást ad a Vice-nak, hiszen a nézők szemében ők azok a bevállalós médium, akik a veszélyes, bizarr, vagy a közvélemény előtt ismeretlen témákkal is foglalkoznak.

De a Vice nem csak merész témaválasztásaival, hanem azok interpretálásával is újat húzott. Ha megnézünk egy Vice videót, a mainstream médiából ismert formalitásokra érzékeny és objektivitásra törekvő műsorok helyett, náluk a filmszerű történetmesélés kap főszerepet, amit riporter szemszögéből ismerhetünk meg. A storytelling erejéről egyébként itt írtunk bővebben.

Facebook.com/Vice

Facebook.com/Vice

Emellett a Vice riporterei arról híresek, hogy a lehető legközelebb merészkednek az adott sztorihoz, és ha szükséges, résztvevőivé válnak az eseményeknek. Emiatt a néző teljesen az események részesének érzi magát, ami sokkal erőteljesebb érzelmeket vált ki, mintha egy kényelmes stúdióban ülő híradóstól hallanánk ugyanazt.

Jó példa erre Hamilton Morris hallucinogén anyagot termelő békákról szóló dokumentumfilmje, amiben Morris azért utazott el a brazil őserdők mélyére, hogy személyesen is kipróbálja ezt a ritka tudatmódosító szert. Ugyancsak jó példa a Vice ISIS-ról készült dokumentumfilmje, amit a Vice riporterei nem kis kockázatot vállalva, az Iszlám Állam területén forgattak.

A merész témák, bevállalós riporterek és látványos képsorokból álló videóknak köszönhetően, a Vice nagyon karakteres márkává nőtte ki magát. A Vice műsorai teljesen betaláltak az előző generációknál nyitottabb szellemiségű milleniáloknak, akik már nem igazán néznek hagyományos tévécsatornákat.

Ez utóbbi kulcsfontosságú felismerés volt Vice márkaépítésében, hiszen ők az elsők között használták fel tartalomterjesztéshez a közösségi média különféle platformjait. Mára a Vice, valamint a Vice Media különféle tematikus csatornái a youth media egyik legerősebb globális brandjének számítanak – ezt pedig jó pénzért tudják értékesíteni a hirdetőknek.

A Vice nem hagyományos reklámhelyet kínál, hanem olyan együttműködést, amivel a hirdető a Vice szupermenő tartalmaiba integráltan jelenik meg – és ettől a hirdető is menőbbnek tűnik. Ilyen volt például a Nike SB sportcipőiről szóló dokumentumfilm, ami szponzorált tartalom, de ez a nézőnek nem szembeötlő, hiszen a videó teljesen illeszkedik a Vice tartalmai közé.

Persze arról végtelenségig lehetne vitatkozni, hogy a Vice mennyire tartja be az újságírás írott és íratlan szabályait, amikor a hagyományos újságírást összemossák a szórakoztatással – és valóban felmerül a kérdés, hogy vajon mennyit torzítanak egy adott sztorin, hogy az még színesebb és érdekesebb legyen.

De Shane Smith-t, a Vice nemrég leköszönt CEO-ját nem igazán érdeklik a kritikák. A Vice médiában betöltött erőteljes pozícióját éppen az adja, hogy áthágnak bizonyos „szabályokat”, és a szórakoztatás, illetve a tájékoztatás vékony határvonalán egyensúlyoznak. A Vice Media értékét egyébként 5,7 milliárd dollárra becslik.

További cikkek