Menu
Menu

Supreme – a streetwear
luxus brandje

Te képes lennél 24 órát sorban állni egy méregdrága kapucnis pulcsiért? Csak mert egy csomó ember pontosan ezt csinálja minden csütörtökön, amikor a Supreme kiad néhány új ruhadarabot az éppen aktuális kollekciójából. Ebből jól érzékelhető, hogy mekkora felhajtás van a Supreme körül, ami a luxy-kúlság egyfajta metaforájává vált a streetwear világában.

A streatwear öltözködés egyfajta ellenpólusa a mainstreamnek, egy olyan „ellenkulturális” hovatartozást fejez ki, ami tömeggyártás helyett inkább polgárpukkasztásra, művészetre és egyediségre fókuszál. Na, a Supreme pontosan ezt az életérzést kapta el, és csinált belőle egy milliárd dolláros brandet.

Hype

Amikor James Jebbia 1994-ben megalapította a Supreme-et, abból az egyszerű gondolatból indult ki, hogy kellene egy ruhamárka, amitől az emberek a street culture részeseinek érezhetik magukat. Jebbia a brand népszerűsítését és a Supreme körüli hype kialkítását a különböző kollaborációk köré építette. A Supreme kollekciókat ma is neves művészekkel együtt dolgozzák ki, ruháikban gyakran feltűnnek híres előadók, gördeszkások és graffitisek és rendszeresen adnak ki más brandekkel közös kollekciókat.

A street culture kultikus figurái így hitelességet és exkluzivitást adnak a brandnek. Amikor egy fellépésen, videoklipben vagy reklámban a Supreme ruháit viseli Kanye West vagy Tyler the Creator vagy a gördeszka sztár Kevin Bradley, azzal a brand zöld lámpát kap azok szemében, akik a street culture-höz szeretnének tartozni.

Jebbia arra is jól ráérzett, hogy érdemes kitolni a streetwear határait a nagyobb közönség irányába. Ezért a Supreme olyan nagy márkákkal is szokott kollaborálni, mint a Nike, Vans, Louis Vuitton, Chanel vagy Timberland. Ezek a kollaborációk mindkét félnek előnyösek, hiszen a Supreme nagyobb közönség előtt is megmutathatja magát, az együttműködő márkák pedig részesülhetnek a Supreme körüli felhajtásból.

Ennek a stratégiának köszönhetően a Supreme mára rendkívül felkapott branddé nőtte ki magát. Azonban még egy húzás kellett ahhoz, hogy akár egy Supreme logóval ellátott téglát (!) is 1000 dollárért el tudjanak adni.

Fotó: Asiatype

Csepegtetés, avagy a ritkaság értéke

Jebbia célja egy high-end streetwear brand létrehozása volt, ami a nagy divatházakhoz hasonlóan két új kollekciót mutat be évente. Ám ahelyett, hogy egyszerre elérhetővé tennének mindent, mindössze heti 1-2 új terméket „csepegtetnek”, azokat is korlátozott mennyiségben. Vagyis az a kapucnis pulcsi, amit kinéztél, egyáltalán nem biztos, hogy egy hónap óra múlva is elérhető lesz a webshopon. Az extra limitált kínálat pedig hatalmas érdeklődést, sőt őrületet generál a brand iránt.

A kínálat szűkössége miatt a Supreme termékeknek egy másodlagos piaca is kialakult: az emberek az eredeti ár sokszorosáért árulják használt Supreme ruháikat eBayen. Ezáltal ők is részesei lesznek a shownak és érdekük lesz tovább gerjeszteni a brand körüli felhajtást.

Tanulság

Elsőre azt gondolnád, hogy az a márka sikeres, amiből jó sokat tudunk gyártani a nagy kereslet miatt, ám a Supreme brandépítési stratégiája ennek pont az ellenkezőjére tökéletes példa. A limitált termékekért a vásárlók csillagászati összegeket is hajlandók kifizetni, mivel sok streetwear követő szemében egy-egy Supreme cucc igazi kincsnek számít. Ennek köszönhetően a Supreme értéke 2017-ben elérte az 1 milliárd dolláros álomhatárt – ezzel ők az első „unikornis” divatmárka az olyan tech-startupok között, mint az Uber, a Snapchat vagy a Spotify.

Persze kérdés, hogy nem tolja-e túl magát a Supreme. Egyre többen vannak ugyanis, akik túlértékeltnek gondolják a brandet – a hype most már ott tart, hogy a cég több ezer dolláros téglákat és ásókat árul. És ahogyan sokan árulónak tartják Jay Z-t, amiért kommercializálta a hiphop-ot, úgy egyre többen gondolják a Supremre-ről is ugyanezt. Kíváncsian várjuk, hogy a Supreme meg tudja-e tartani a hitelességét vagy trónkövetelők veszik át a helyét a streetwear világban.

További cikkek